Kanser hastasına 3D baskıyla çene yapıldı

1024

3D yazıcı teknolojisi hayatımıza ilk girdiğinde pek çok inovasyonda olduğu gibi öncelikle kötü ellerde ne amaçlarla kullanılabileceğini tartıştık ve hala da tartışmaya devam ediyoruz.

Lakin 3D yazıcılar konusundaki çekinceleri bir kenara bırakırsak insanlığa ve dünyaya ne şekilde hizmet edebileceğinin de pek sınırı yok gibi.

3D yazıcılar hastalık ve kaza gibi çeşitli. sebeplerle vücudunun bir bölümünü kaybetmiş kişilerden geçtiğimiz günlerde bir orman yangınında kabuğunu kaybeden kaplumbağa gibi hayvanlara da umut oluyor.

3D baskı teknolojisi ile seri üretimi mümkün olmayan özellikli parçalar da üretilebiliyor.

Birazdan paylaşacağım haber gibi olaylar yaşandıkça 3D baskı teknolojisinin insanlara ne kadar faydalı olabileceğini de görüyoruz.

68 yaşındaki Shirley Anderson 1998 yılında dil kanseri teşhisi konulmuş bir Vietnam gazisi.

İşte Anderson’ın Daily Mail’de yayınlanan hikayesi ve 3D baskı teknolojisiyle yeniden doğuşu…

Hastalığın tedavi sürecinde çenesine yerleştirilen radyum implantı kanseri yok etmeyi başarsa da Anderson’ın yüz dokularına da hasar verdiğinden çenesi deforme olmuş.

Doktorlar Anderson’ın yüz dokularını yenilemek için göğüs kaslarını kullanmış ancak başarılı olamamış. Başarısız geçen bir dizi ameliyattan sonra Anderson hayatına çenesi ve adem elması olmadan devam etmek zorunda kalmış.

Her şey 2012 yılında değişmiş. Indiana Üniversitesi Dişçilik Okulu’ndan Dr. Travis Bellicchi, Anderson’ın hayatını değiştirecek bir yaklaşım önermiş: Bir çene protezi yapmak.

Çene ve yüz protezleri alanında uzman olan Dr. Bellicchi, Anderson’a önce geleneksel yöntemler kullanarak bir çene protezi yapmaya çalışmış.

Yüzünün kalıbını çıkarmak ve bu kalıbı cilt rengine uygun şekilde boyatmak için saatler harcayan Dr. Bellicchi, protezin Anderson’ın kullanamayacağı ve yemek yiyemeceği kadar ağır olduğunu gördüğünde aklına 3D baskı teknolojisi gelmiş.

3D baskı ve tasarım konusunda uzmanlaşmış olan, üniversitedeki medya bölümü öğrencisi Cade Jacobs, Anderson’ın yüzünün sanal bir kopyasını çıkarmış.

Dijital ortamda cilt gözenekleri ve dudaklarındaki kırışıklıklara kadar her türlü detay eklenmiş ve Form 2 SLA 3D yazıcı kullanarak Anderson’ın yeni çenesi basılmış. Oldukça hafif olan protez nefes alabilir silikondan üretilmiş.

Yeni çenesine kavuşan Anderson’ın mutluluğunu yüzünden okumak mümkün.

Anderson’ın yüzünü gülümsetmeyi başaran ekip ise elbette çok gururlu.

3D yazıcı teknolojisinin benzer durumlarda daha pek çok kişiye umut olması ümidiyle…

Gizem Aydoğan

2016 – PembeNar.Com