Lua akıllı saksı ile bitkiler konuşuyor

600

Lua akıllı saksı ile içine dikilen bitkinin toprak, nem, güneş ihtiyacını öğrenmek mümkün. Nasıl mı?

Bitki bakımı ile ilgili hepimizin ortak bir sorunu var: İletişim 🙂

Yapraklarına, gövdesine, toprağına bakarak ihtiyacı olanı vermek istiyoruz ancak tek bir durum pek çok şeyin belirtisi olabiliyor. Sararan yapraklar = az sulama veya çok sulama demek değil. Kök çürümesi olabilir, az sulama olabilir, fazla sulama olabilir. Dolayısıyla “Bitkimin yaprakları sarardı neden?” diye sorduğunuzda net bir cevabı yok.

Mu Design isimli IOT (internet of things – nesnelerin interneti) ürünleri geliştiren şirket bu soruna hem muzip hem de şahane bir çözüm bulmuş gibi görünüyor.

Akıllı bir saksı sayesinde bitkileri bir tür sanal bebeğe dönüştürmek mümkün. Henüz Indiegogo üzerinden fonlanan Lua isimli akıllı saksı sayesinde içine diktiğiniz bitkinin ihtiyaçlarını eğlenceli bir ekran ile öğrenebiliyorsunuz.

Lua akıllı saksı nasıl çalışıyor?

Lua akıllı saksının çalışması için üzerindeki QR kodu okutmanız yeterli. Nem, güneş ışığı, sıcaklık, hareket ve QR kod okuyucu olmak üzere 5 sensörü bulunan Lua, telefonunuza indirdiğiniz bir mobil uygulama ile çalışıyor.

Uygulama üzerinden bitkinin ait olduğu aileyi veya cinsini seçmeniz veya manuel olarak su, nem, sıcaklık gibi değerleri girmeniz gerekli. Ardından uygulama ekranında oluşan QR kodu saksıya okutarak bilgileri aktarmış oluyorsunuz.

Lua’nın ekranında toplam 15 gösterge belirebiliyor. Göstergeler animasyon yüzler olarak ekranda görünüyor ve şu anlamlara geliyor.

Susamış: Topraktaki belirtilen nem seviyesi düştü.

Hasta: Fazla suladınız.

Vampir: Güneş ışığı ihtiyacı var.

Gözlerini kısarak bakan emoji: Çok güneş ışığı oldu, biraz daha karanlık gerekli.

Soğuk: Sıcaklık çok düşük.

Sıcak: Ortalık çok sıcak.

Mutlu: Her şey yerli yerinde.

Kafası karışmış: QR kod okunamadı.

Göz kırpan emoji: QR kodu anladım.

Yorgun: Etrafta hareket yok, uyku moduna giriyorum.

Uyanık: Hareket tespit edildi.

Huysuz: Yağmur ihtimali var.

Dil çıkaran emoji: Rasgele animasyon.

Prototipinin geliştirilmesinin 13 ay sürdüğü Lua umarım bir an önce piyasaya sunulur. Şimdilik fiyatı  49 eurodan başlıyor. Birkaç çeşidi olan Lua’yı sabırsızlıkla bekliyoruz. Bitkilerin ihtiyaçlarını öğrenebilmemiz için sizce de çok eğlenceli olmaz mı? Üstelik etrafında dolanan evcil dostları ve sizi gözleriyle de takip ediyor 😀

Şu linkten Lua’nın videosunu izleyebilir ve kitle fonlamasını takip edebilirsiniz.

https://www.indiegogo.com/projects/lua-the-smart-planter-with-feelings#/

Gizem Aydoğan

Instagram  |  Facebook | Youtube